Slimme sensoren laten senioren langer thuis wonen

Het Nederlandse bedrijf Philips heeft deze week het sensorenplatform CareSensus geïntroduceerd, dat hulpbehoevende senioren langer thuis laat wonen en thuiszorg efficiënter maakt voor zowel patiënt als zorgmedewerker.

Het nieuwe e-health-platform CareSensus bestaat uit kleine connected sensoren die op strategische plekken in het huis worden geplaatst. Dit systeem maakt geen gebruik van een camera, maar kunnen wel 24 uur per dag en zeven dagen per week de activiteiten van de oudere discreet monitoren.

Vervolgens maakt het platform de verzamelde gegevens beschikbaar via een online dashboard, waardoor zorgmedewerkers mogelijke gedragsveranderingen kunnen herkennen. Zo kan er bijvoorbeeld een mantelzorger in de familie tijdig ingrijpen wanneer de gezondheid verslechtert.

Kansen in vergrijzing

Het sensorenplatform wordt voor het eerst in gebruik genomen door het Amerikaanse thuiszorgorganisatie Right at Home. Volgens de zorgorganisatie zal in 2025 de wereld bijna 1,2 miljard 60-plussers rijk zijn. Vandaag de dag wonen er 1,2 miljoen 75-plussers in Nederland. In 2040 zal het aantal stijgen naar 2,6 miljoen.

“Wijken en woningen die gemaakt zijn om de babyboomgeneraties onderdak te bieden, voldoen dan niet meer aan de eisen”, zegt Dorien Manting, hoogleraar bevolkingsdynamiek en ruimtelijke ontwikkelingen, in een interview met DuurzaamBedrijfsleven Media. “Ik kan me voorstellen dat er een kwaliteitsslag plaatsvindt.”

Gerichte en deskundige zorg

Samen met Right at Home zegt Philips de innovatieve CareSensus-technologie in de Verenigde Staten landelijk in te voeren. Deze maand wordt het platform op 25 locaties toegepast.

“Het door Philips ontwikkelde platform stelt het zorgteam van Right at Home in staat cliënten proactief te helpen zo gezond en veilig mogelijk te leven, doordat ze beter dan ooit gerichte en deskundige zorg kunnen bieden waar en wanneer die nodig is”, zegt Jeroen Tas, CEO van Philips Connected Care & Health Informatics.

Eerder heeft het Belgische bedrijf Senso2me een systeem ontwikkeld dat ouderenzorg op afstand verbetert via Internet of Things (IoT). Het systeem bestaat uit kleine sensoren met de zogeheten Click2Call-drukknoppen. Door de sensoren te programmeren en aan te sluiten op een draadloze internetverbinding, kan het systeem de activiteiten van de ouderen monitoren.

Bekijk hieronder hoe het Philips CareSensus-platform werkt:

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl