SF-Antwerpen en VSV-Kempen- Grobbendonk verkennen het ‘land van Ernest Claes’ (sfeerbeelden)

Geen weer om een hond door te sturen… dat was een veelgedeelde klacht die we gisteren op de terugweg van Averbode hoorden. Wat ons niet belet heeft om met 42 senioren van zowel Antwerpen als Kempen – Grobbendonk het “land van Ernest Claes” te gaan verkennen.

Opgewacht in Zichem door Vlaams Belang volksvertegenwoordiger Suzy Wouters en door de lokale gidsen van Scherpenheuvel, mochten we al direct aanschuiven voor koffie of thee.

Rond 10.30 vertrokken we voor een “parapluwandeling” richting kerk. Onderweg nogal wat verwijzingen naar “Wij, heren van Zichem”, de legendarische kijkbuisreeks met boer Coene, pastoor Minte, Sjef de smid, moeder Cens…

Speciaal voor ons was de Sint-Eustachiuskerk geopend, een kerk met nogal wat kunstschatten en de relikwieën van een zekere Sint Victorius. Vervolgens halt bij het Ernest Claes-monument, alvorens met de bus naar het geboortehuis van de schrijver te gaan.

De oude hoeve is mooi bewaard gebleven. Alleen niet te vatten dat in de eerste helft van vorige eeuw een gezin van elf in zo ’n kleine ruimte kon samenleven.

Opvallend: in de uitstalkast met tal van boeken van onze Vlaamse schrijver ontbrak een toch wel bijzondere titel: “Cel 269”. Hierin verhaalt Ernest Claes zijn belevenissen in de septemberdagen van 1944. Het siert de gidsen dat ze deze donkere bladzijde ook hebben vermeld in hun verhaal.

Terug naar café-feestzaal “De Heren van Zichem” voor een feestelijk middagmaal, en dat vraagt de nodige tijd. Zo kwam het dat we pas rond 15.00 uur richting Abdij van Averbode konden vertrekken.

Daar was enkel de abdijkerk te bezoeken… spijtig want de Norbertijnen hebben 900 jaar aanwezigheid in Vlaanderen te vieren en dan denkt een mens dat men daar mee uitpakt. Maar goed, onze gidsen hadden zodanig veel te vertellen dat we ons nog moesten haasten om in “Het moment” (abdijcafé) een afsluitende drink te nuttigen.

Op de terugweg overhandigde, met sappige uitleg, een nog heel kwieke 86-jarige het boek “Cel 269” aan Guy Somers, voorzitter van VSF Kempen-Grobbendonk, uit dankbaarheid voor z’n inzet.

Zelf had ze dat boek destijds gevonden in… Andalusië.

Volgende afspraak al op dinsdag 12 oktober te Grobbendonk.

Een HERFSTWANDELING staat op het programma: 4 of 7,5 km.

Tot daar, tot dan,

Dirk

%d bloggers liken dit: