Teken van leven, 2bis (Dirk van Onckelen, voorzitter SF-Antwerpen)

Vlaamse vrienden, senioren in het bijzonder,

sta me toe als Antwerpenaar op deze 15de augustus, voor ons Moederkesdag!, alle grootmoeders, oma’s, bomma’s en moekes van harte te feliciteren, en gelijk alle Maria’s op hun naamdag! En is niet elke vrouw een Maria of een Myriam… moeder aarde?

Wat er ook van zij of wat u ook wil geloven, in ieder geval: proficiat dames!

Weinig nieuws onder de warme zomerzon. Dat het warm was, ja, en dat het goed is dat er wat verkoeling komt. Praatjes van achter ons mondmasker, de gebruikelijke inleiding om tot de kern van de zaak te komen.

Ik ga u vervelen met een lang citaat.

Hier gaan we:

“Onze soort is de enige creatieve soort, en die heeft maar één creatief instrument, de individuele geest en bezieling van de mens. Niets is ooit door twee mensen gecreëerd. Goede samenwerking bestaat niet, of het nu gaat om muziek, beeldende kunst, poëzie, wiskunde of filosofie. Zodra het wonder van de creatie zich heeft voltrokken, kan de groep dat opbouwen en uitbreiden, maar de groep bedenkt nooit iets. De kostbaarheid is gelegen in de eenzame geest van de mens.

En nu hebben de krachten die zich rond het groepsidee hebben geschaard die kostbaarheid, de geest van de mens, de uitroeiingsoorlog verklaard.”

Het citaat komt van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck uit “Ten oosten van Eden”, een boek uit 1952, straks 70 jaar geleden.

Waarom dit citaat?

Omdat sommigen die zich als “experts” voordoen ons als individu in een systeem willen dwingen dat beknellend aanvoelt en dat op ons individueel “gezond verstand” geen beroep wenst te doen, maar het juist negeert. Dat past natuurlijk mooi in hun kraam van “iedereen gelijk voor de wet” (alsof dat in belgistan het geval zou zijn, waar zelfs bij “democratische verkiezingen” een stem in Vlaanderen minder waard is dan een in Brussel of Wallonië!) en gaf voeding aan regels zoals de hele provincie – inbegrepen Pulderbos en Baarle-Nassau, Ichtegem en Mol-Hoogeind – met een avondklok op te zadelen.

Gekkenwerk! Net zo gek als te proberen diepvriezers te verkopen aan Eskimo’s.

Als senioren, Vlaamse vrienden, hebben we echt geen nood aan zo ‘n betutteling.

Als ik dan in intieme kring ondervind hoe de “gedachtenpolitie” (je past net nog in mijn “bubbel van vijf”!) generaties tegen elkaar probeert uit te spelen (zo blijkt dat er een “idee” groeit dat de Tomorowland-generatie thans “offers” moet brengen om de ouderen niet in gevaar te brengen?????? Gekkenpraat die aanslaat, das echt niet gezond!); daar komen de haren op mijn armen van recht. Niet dat ik iets wil minimaliseren of ontkennen – de “tekens” hebben zich daar nooit toe geleend, integendeel – maar ik eis voor mezelf en voor mijn generatie het recht op om zelf het juiste te doen. Niet in bevolen dienst, niet op straffe van boete.

“De individuele geest en bezieling van de mens”.

Ik wil niet zo formeel zijn als Steinbeck waar het om “goede samenwerking bestaat niet” gaat. Onder de mensen die vorm en inhoud geven aan wat we als Seniorenforum Antwerpen en nationaal doen is de samenwerking uitstekend en krijgen verschillende ideeën de ruimte om creatie – activiteit – te worden.

Waarmee de brug naar de actualiteit gelegd is.

Voorlopig hebben we nog geen zicht op het doorgaan van activiteiten in het najaar, al is er een programma ingevuld en een kalender opgemaakt. Toch lijkt het er op dat we deze ook weer zullen moeten aanpassen wanneer uw gezondheid niet optimaal kan beschermd worden.

De “Seniorendag” te Brussel is naar het voorjaar 2021 verwezen, na Zangfeest en IJzerwake weer een gelegenheid van ontmoeting die we noodgedwongen moeten uitstellen.

Om dit teken af te sluiten nog een citaat: “Maar we leven nog, maar we leven nog, En we leven nog, dus niet zeuren.” Ramses Schaffy. Onze generatie!

Tot de volgende…

en hou corona buiten!

Namens de stuurgroep Seniorenforum Antwerpen,

Dirk van onckelen, voorzitter.

%d bloggers liken dit: