Teken van leven: ‘het team van elf miljoen’

Vlaamse vrienden, senioren in het bijzonder,

we mogen uitkijken naar een bijzondere Kersttijd, een bijzondere Kerstavond ook. Bijzonder omdat de junta – op straffe van boete! – elke familiale samenkomst met meer dan drie personen heeft verboden. Grootouders en kleinkinderen moeten, naar de letter en de geest van de strenge wet, gescheiden deze bij uitstek familiedagen vieren. En om te zien of we ons braaf onderwerpen gaat de politie “bellekentrek” doen of een UFO (een drone) de Kerstavond insturen…

Ook zij die niet of anders-gelovig zijn maken van deze tijd van het jaar een feestelijk gebeuren met gezellig tafelen, geschenkjes, en al wat erbij hoort. Voor de gelovigen is er het bijwonen van een misviering, al of niet in de Kerstnacht, mogelijks eindigend met het meezingen van Kerstliederen. (In dat verband kunnen we al mededelen dat “Salon-Toverberg” enkele van onze oudste, mooiste Kerstliederen en gedichten binnenkort zal publiceren. Hebt u een “vergeten” tekst in uw bezit, dan mag u die altijd doorzenden naar ons vast e-adres: seniorenforumantwerpen@telenet.be.)

Voordien, rond de winterzonnewende, houden mensen de volkstraditie in stand rond joelvuur, joelblok en met joelkoeken tijdens een joelfeest. (Ook daaraan gaat Salon-Toverberg aandacht besteden).

Niets van dit alles dit jaar: samenkomsten zijn verboden. De junta heeft dat zo beslist, zich verschuilend achter de wetenschappers. Over de noodzaak en het nut van al deze beperkingen zijn de meningen – ook in onze middens – sterk verdeeld. Als Seniorenforum hebben we altijd voor het gebruik van gezond verstand gepleit: er is geen enkele reden om deze houding nu te herzien.

Doch laten we niet te hard zijn voor de junta, ze bieden ons soelaas.

Nu we niet onder familie of onder vrienden kunnen zijn, het niet onder ons gezellig kunnen maken, gaat de overheid voor gezelligheid zorgen!

Op kerstavond zullen we op de kijkbuis kunnen genieten van een show rond het “Team van elf miljoen” (en daar zal dan ook “Belgen” achter staan, maar behalve hier ga ik me niet vernederen door dat aanvoegsel toe te blijven voegen). Voor de Vlaamse kijker zullen VTM en VRT meewerken, voor de Franstaligen Une en RTL. Allen samen gaan ze enige uren ongetwijfeld “de helden” op ons afvuren: de “helden van de zorg”, de “helden van het transport”, de “helden van de dienstverlening”, de “helden van de woonzorgcentra”, de “helden van de pakjesbezorgers”, enz enz… Uiteraard zullen er muzikale optredens zijn, en veel show en glamour.

Jazeker, er zijn “helden” geweest dit jaar. Ze stonden en staan vandaag nog in de zorg, ze stonden en staan vandaag nog in al die al opgesomde sectoren en in al die sectoren die we niet vermeld hebben.

Op zich is er niets mis met een breed gedragen en uitgezonden programma waarin deze mensen – terecht! – omwille van het feit dat ze hun job deden in moeilijke omstandigheden, in de bloemen worden gezet.

Doch zo ’n show zend je niet uit op Kerstavond, en zeker niet als de onderliggende bedoeling zuiver de politieke recuperatie van de inzet van velen is! Of wat dacht u: de “helden virologen” en de “helden van de Wetstraat” krijgen ook hun minuutje eeuwige roem. En mogelijks maar niet ondenkbaar, als afsluitende verrassing: de “Held van Laken”, Flip de laatste!

Wat de junta hier doet – en waar de omroepen zich als goedkope hoeren voor lenen (verontschuldig me mijn taalgebruik) –  is een ongezien staaltje van zelfverheerlijking die totaal ongepast is, daar de teller van het aantal sterfgevallen in belgistan vlotjes door de 17.000 is gegaan.

Kent u één land, kan u één regering opnoemen die viert dat ze volledig, maar dan ook volledig, de pedalen is kwijtgeraakt en als een blinde naar een ei klopt? Die viert dat ze het hoogste aantal coronadoden op aarde heeft in verhouding tot het aantal inwoners?    

De show zal trouwens op voorhand opgenomen worden: men wil niet het risico lopen dat de “helden in ’t blauw”  – die het kotsbeu zijn om stenen en brandbommen naar zich gegooid te krijgen als ze gewoon hun werk proberen te doen! – het feestje zouden komen bijwonen.

Want dat zijn de “Helden” waar de junta op Kerstavond liever niet aan denkt, maar die waarschijnlijk op diezelfde Kerstavond in het Brusselse en elders de rust moeten herstellen en ervoor zorgen dat de brandweer in brand gestoken wagens en huizen, winkels, kan blussen. ’t Is dan nog maar een “repetitie”, de echte “opvoering” is voorzien enkele dagen later: oudejaarsnacht.  

Ziedaar wat de junta onder “gezelligheid” verstaat, onder “warmte bieden”.

Ik hoef dat “vals gevoel van gezelligheid” niet, netzomin als dat “faketeam van elf miljoen” (mijn ploeg is die van zes miljoen Vlamingen) : ik bedank daarvoor.

Vlaamse vrienden, senioren in het bijzonder,

wellicht kent u mensen die het ontvangen van onze “tekens” , al was het om gewoon verbonden te zijn, ook zouden waarderen.

We hebben dat nooit geschreven maar ieder van u mag altijd deze “tekens” delen of doorzenden naar eigen inzicht en aanvoelen, zeker in deze dagen van samenhorigheid.

“Delen is vermenigvuldigen”: ik was nooit goed in wiskunde.

Intussen:

blijf gezond, en doe alles om gezond te blijven!

Namens de stuurgroep van Seniorenforum Antwerpen,

Dirk Van Onckelen, voorzitter

%d bloggers liken dit: