Terugblik op ‘mannekes’ van Wim Maes

GESLAAGDE TERUGBLIK OP DE VMO – SF LEUVEN 01.12.2017

Vlaanderen is cultureel ontvoogd; op politiek vlak moet het hoofddoel, de Vlaams onafhankelijkheid, natuurlijk nog bereikt worden. Veel jongeren voelen zich “comfortabel”, en denken dat het altijd zo geweest is. Geschiedenisonderwijs wordt hen sinds decennia onthouden. Daar hebben de overal geïnfiltreerde linkse “68-ers” en het regime voor gezorgd. Kennis van de eigen geschiedenis draagt immers bij tot de opbouw van het identitair gevoel van een volk en dat is natuurlijk taboe.

Veel jongeren realiseren zich niet dat leeftijdsgenoten amper 40, 50 jaar terug op de barricaden stonden om elementaire Vlaamse eisen te verwezenlijken. Denken we aan de strijd voor de Voerstreek, acties tegen het Franstalig onderwijs en de Franse preken in Vlaanderen, acties tegen de tweetalige opschriften in Vlaanderen, maar ook voor “werk in eigen streek”, enz. Die jongeren van toen deden dat onbaatzuchtig en met grote liefde voor Vlaanderen. Broodroof, zware boetes en gevangenisstraf waren vaak hun deel…

Als seniorenvereniging willen wij de herinnering aan de inzet van toen levendig houden en waar mogelijk doorgeven aan de jongeren van nu. In die optiek hadden wij Karel Luyckx -jarenlang actief in de VMO- uitgenodigd om zijn boek “De mannekens van Wim Maes” te komen voorstellen. Het boek beschrijft niet de geschiedenis van de VMO, maar biedt een “blik achter de schermen”. Het gaat over de kameraadschap, de verbondenheid en gedrevenheid, het leven en streven van de militanten. Dit alles aangevuld met anekdotes.

Het werd een boeiende avond te Kessel-Lo, aangevuld met filmbeelden. Het boek kan bekomen worden bij Karel: karel.luyckx@gmail.com