Ursula von der Leyen: ‘een leven van plagiaat, leugens, bedrog en machtsmisbruik’ (Twan Houben in Tegenwind)

Ik heb me in het verleden van Ursula von der Leyen verdiept naar aanleiding van de machtsgreep vanuit de EU op nationale regeringen sinds maart 2020. Haar verleden leest als een horror verhaal.

Onlangs werd zij nog enthousiast door de Nederlandse Volkskrant neergezet als ‘de bevelhebber van Europa’. Haar verkiezing verliep niet democratisch, zo vertelt het boek “Het Brusselse Moeras”, geschreven door Tijn Sadee (Europacorrespondent VPRO, NRC, NOS) en Bert van Sloten (NOS, Brusselse Nieuwe).

Haar manier van werken is dat ook niet, getuige de meerdere schandalen van machtsmisbruik en plagiaat die haar vergezelden voordat ze de hoofdfunctie bij de EU kreeg.

Op 9 maart 2016 publiceert de BBC een artikel waaruit blijkt dat Ursula von der Leyen plagiaat heeft gepleegd bij het schrijven van haar proefschrift. De medische faculteit van de universiteit van Hannover is voornemens om haar doctorstitel af te nemen op basis van het bewijs hiervoor. Zij is minister van Defensie onder Angela Merkel wanneer de fraude wordt ontdekt.

Merkel komt haar minister te hulp met het besluit dat het weliswaar om plagiaat gaat, maar dat VDL dit niet opzettelijk heeft gedaan en derhalve geen schuld treft, aldus het BBC-artikel. De rector magnificus van de universiteit van Hannover bevestigt daarna dat Ursula von der Leyen ‘per ongeluk’ plagiaat heeft gepleegd.

Onderzoek van Politico in 2019 wijst uit dat het ministerie van VDL in 2015 tot 100 miljoen euro uitgeeft aan externe adviseurs, maar daarvan officieel slechts 2,2 miljoen euro opgeeft aan het ministerie van Financiën. Een jaar later besteedt haar ministerie tot 150 miljoen euro aan adviseurs, terwijl het slechts 2,9 miljoen euro opgeeft.

Verder blijkt dat het ministerie van VDL in 2015 en 2016 ook de reguliere aanbestedingsregels aan zijn laars heeft gelapt. Als VDL door de Duitse parlementaire onderzoekscommissie wordt gevraagd haar persoonlijke communicatie met de bevoordeelde adviesbureaus te overleggen, antwoordt ze deze te hebben gewist.

Dit zien we in 2021 weer terug bij de aankopen van Pfizer-vaccins. In haar eentje – en met terzijde schuiven van de EU aanbestedingsregels – blijkt VDL voor tientallen miljarden aan Pfizer vaccins in te hebben gekocht. Dit wordt momenteel onderzocht, maar VDL heeft al weer aangegeven dat relevante correspondentie is verdwenen.

Europa bevindt zich op dit moment in een economisch en militair levensgevaarlijke situatie. Daar past geen voorzitter bij die gewetenloosheid en crimineel gedrag vertoont.

Twan Houben zijn artikels zijn ook te lezen op zijn LinkedIn pagina.

Bronnen:

Twan Houben in Tegenwind.tv

https://www.bbc.com/news/world-europe-34376563

https://www.politico.eu/article/german-defense-minister-fights-plagiarism-charge-ursula-von-der-leyen-medical-dissertation/

https://www.science.org/content/article/german-defense-minister-accused-plagiarism

https://www.politico.eu/article/ursula-von-der-leyen-pfizer-eu-prosecutors-office-opens-investigation-into-covid-vaccine-purchases/

https://www.politico.eu/article/the-scandal-hanging-over-ursula-von-der-leyen/