Van Grieken feliciteert Le Pen en Bardella met klinkende overwinning

Het Rassemblement National van Marine Le Pen, de zusterpartij van het Vlaams Belang in Frankrijk, heeft met voorzitter Jordan Bardella als lijsttrekker een verpletterende overwinning geleverd met de verkiezingen van het Europees Parlement. Ten gevolge van de nederlaag, maakte Frans president Emmanuel Macron bekend dat hij eind deze maand nieuwe nationale verkiezingen uitschrijft. “Ik wens Marine Le Pen en Jordan Bardella van harte te feliciteren met deze overweldigende resultaten”, reageert Tom Van Grieken. “Ze presenteren de rekening van het wanbeleid aan de systeempartijen.”

Net als het Vlaams Belang in Vlaanderen, werd Rassemblement National de grootste partij bij de Europese Parlementsverkiezingen in Frankrijk. Onder aanvoeren van voorzitter Bardella wist de partij 31,37 procent van de stemmen binnen te halen en verzilvert daarmee maar liefst 30 zetels in het Europees Parlement. De coalitie rond de Renaissancepartij van president Macron, volgt op de tweede plek met 14,60 procent en 13 zetels. Ten gevolge van de enorme nederlaag, ontbond Macron het parlement en worden er nieuwe nationale verkiezingen uitgeschreven, waarvan de eerste ronde op 30 juni zal plaatsvinden.

“DE MEGALOMANIE VAN DE EU ZAL BETEUGELD WORDEN, OP VRAAG VAN DE KIEZER”

“Doorheen heel de Europese Unie krijgen de systeempartijen harde klappen te verduren. Een trend die we niet in het minst zien in de stichtende lidstaten van de Europese Unie”, aldus Van Grieken. “Partijen als het Vlaams Belang komen doorheen de Europese Unie als grootste partij uit de bus, of boeken stevige winst. De megalomanie van de EU zal beteugeld worden, op vraag van de kiezer.”

Met de nieuwe nationale parlementsverkiezingen die Bardella afgedwongen heeft, krijgt Le Pen de kans om met een nog steviger fundament dan nu al het geval is naar de presidentsverkiezingen van 2027 te trekken. “De Franse burgers willen een bestuur dat eindelijk luistert naar hun problemen. En dat zal er enkel komen met het Rassemblement”, besluit Van Grieken. “Ik wens hen alle succes toe met de komende verkiezingen. La France revient!”