De stuwmeerman en het sprookje van de Schone Slaper……..

Overstromingen, mensen worden meegesleurd en sterven, dieren worden meegesleurd en sterven, huizen storten in, drama, onnoemelijk verdriet en chaos. De stuwdam ging het bovendien begeven, men moest de sluizen wel opengooien midden in de storm waardoor water als een tsunami door steden raasde en alles verwoestte.

Klimaatkaart

Dan begint men zich vragen te stellen hoe het heeft kunnen gebeuren.

Klimaat, riepen de politici meteen. Want op die manier is er niemand in de regering of in andere functies verantwoordelijk voor slecht beleid en fouten. Praktisch. Om dit te benadrukken kwamen de klimaatexperten met een pervers genoegen op tv vertellen dat ze het hadden voorspeld. Het belerende vingertje konden ze nog met moeite onder tafel houden.

Later kwamen ze weer op tv, deze keer als onheilsprofeten, om een toekomstig armageddon te voorspellen dat nog veel erger zou zijn dan de horror die we zagen en meemaakten. Omdat de vermisten nog niet waren gevonden en de doden nog niet geborgen, gaf hun optreden me een gevoel van smullende aaseters die schijnheilig beweren dat ze dat lijk enkel opeten omdat ze aan het ecologisch evenwicht denken.

Meteorologische experten die vertelden dat het een bekend maar zeldzaam fenomeen was, kregen minder aandacht. “Zoiets gebeurt om de 100 jaar,” zeiden ze, maar hun uitleg verdronk in het verhaal van toekomstige drama’s waarbij niet alleen water, maar ook lava de steden zal overspoelen, en een verzengende hitte de mens ter plekke zal roosteren.

Schaam u zondaars want het is allemaal uw schuld

Hun punt is: “het wordt erger, jullie gaan allemaal dood. Maar vooral: schaam u zondaars want het is allemaal uw schuld.”

Op tijd gewaarschuwd

En toen? Toen kwam er plots informatie overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk. Nieuwswebsite Politico berichtte dat België tussen 10 en 14 juli waarschuwingen had gekregen van het European Flood Awareness System (EFAS). De kans op extreme overstromingen die maar om de twintig jaar voorkomen was meer dan reëel, maar op sommige plaatsen, vooral Luik, werden deze waarschuwingen weggewuifd als de zoveelste storm in een glas water.

Omdat de sluizen niet op voorhand werden geopend, kon de stuwdam van Eupen niet als buffer dienen, maar raakte hij ook nog overbelast, wat er vervolgens gebeurde weten we allemaal.

Storm en overstromingen kunnen niet vermeden worden – that’s mother nature – maar het had minder dramatisch kunnen zijn… niet allemaal de fout van boer Jan die te veel koeien heeft die CO2 scheten laten

Werden er menselijke fouten gemaakt bij het stuwmeer in Eupen? Waren er verantwoordelijken die het niet serieus namen? Waarom werden de twee stuwmeren van Robertville en Bütgenbach wel preventief en geleidelijk leeggemaakt en die van Eupen niet? Was het dus toch niet allemaal de fout van boer Jan die te veel koeien heeft die CO2 scheten laten waardoor Moeder Natuur beledigd wordt?

Paraplupolitiek

Nu dat verhaal, dankzij Britse nieuwssites als Politico, uitlekte, komen de vragen en worden de paraplu’s onmiddellijk opengetrokken.

Want in plaats van te leren hoe men zo’n drama de volgende keer kan vermijden, denken betrokkenen meteen dat zo’n schandaal hun functie en bijhorende riante salaris gaat kosten. Wie weet hoe ver die verantwoordelijkheden reiken? Tot in de regering?

De Schone Slaper

Misschien heeft men nu de ideale schuldige gevonden. Een anonieme man die geen belangrijke functie bekleed. Dat zou weeral praktisch zijn.

De stuwmeerman!

Een gerucht waar sommigen handig gebruik van zouden kunnen maken

‘Een van de beweringen is dat een van de operatoren van het stuwmeer van Eupen de opdracht had gekregen om ‘s nachts om een uur water te lossen, dat die man de kleppen heeft opengezet, maar dat die man daarna in slaap is gevallen, met alle gevolgen vandien. Is het waar? Is het niet waar? Dat gaat die onderzoeksrechter nu onderzoeken […] ,’ aldus VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck, live vanuit Luik. Een gerucht waar sommigen handig gebruik van zouden kunnen maken.

In slaap vallen is een veelgebruikt element in sprookjes.

De wolf van Roodkapje valt pardoes in slaap nadat hij oma en roodkapje heeft opgeslokt, zo diep dat hij het niet eens voelt wanneer de jager hem opensnijdt zonder narcose. Hetzelfde overkomt de wolf van de zeven geitjes. De reus van Klein Duimpje valt ook in slaap. De Duivel in het sprookje ‘de drie gouden haren van de duivel’ valt ook in slaap wanneer het moet.

Iedereen valt altijd in slaap op een cruciaal moment, ook de stuwmeerman.

%d bloggers liken dit: