Is dat nog journalistiek?

Voor we er dieper op ingaan laten we de ‘journalist’ over wie het dadelijk gaat zijn mening zien:

“Framing is de bril waarmee je naar iets kijkt, de manier van verwoording. De journalisten van Pano hadden bij Schild & Vrienden heel wat informatie verzameld, te veel om allemaal te tonen. Ze maakten keuzes. “Wat steken we in de reportage en wat niet? Wat springt het meest in het oog?” Dat zijn geen keuzes om iemand in een slecht daglicht te plaatsen. Ze maken die keuzes met de kijker in het achterhoofd. “Dit gaan de mensen interessant vinden en dat niet..

Joren Wollants, over wie het gaat, is een journalist bij HLN die eerder zijn strepen al bij De Morgen verdiende. Het is dat soort riooljournalisten die het vertrouwen in de pers ondermijnen.

Een artikel van zijn hand begint met:  “Vrouwelijke collega’s lastiggevallen tijdens kajakken op Lesse”: “vier agenten naar ziekenhuis na vechtpartij op eigen teambuilding”

Wanneer men alleen de titel leest, dan denkt men dat sommige mannelijke agenten wel iets meer wilden dan een braadworst op de BBQ. Het laat ook vermoeden dat andere collega’s dat trachtten te verhinderen, en dat het daarbij tot een hevig handgemeen kwam. Wanneer men echter verder leest dan verneemt men dat het eigenlijk ‘Brusselse vreemdelingen’ waren die de vrouwen lastigvielen.

Artikel in HLN:

“Vorige week raakten vier agenten ernstig gewond bij een vechtpartij aan de boorden van de Lesse. Het zou gaan om agenten van de zone Brussel-West die in de Ardennen op teambuilding waren. Volgens de Waalse website Sudinfo kregen de politiemensen, die mogelijk zelf dronken waren, het aan de stok met enkele jongeren die vrouwelijke collega’s lastigvielen.

Eén agent werd zo hard toegetakeld dat hij voorlopig niet meer kan praten. Een reconstructie van wat een gezellige middag had moeten worden, maar eindigde in een veldslag”. “Driekwart van de leden van het korps was aanwezig op de teambuilding op 1 juni”, vertelt een bron dicht bij het onderzoek. “Ongeveer vijftien politieagenten, onder wie drie vrouwen, waren al sinds de ochtend aan het drinken. Ze waren dan ook allemaal dronken toen ze een 20-tal Brusselaars van 14 tot 16 jaar tegenkwamen tijdens hun afdaling van de Lesse. Zij zouden de vrouwelijke agenten hebben lastiggevallen, waarna een ruzie losbarstte.”

Geslagen met kajakpeddel

Bij de vechtpartij raakten vier agenten ernstig gewond. Zij moesten met de ambulance naar het ziekenhuis met een gebroken neus, gebroken ribben, geperforeerd trommelvlies en gescheurde handpees. Ook de kaak van een politieagent raakte gebroken nadat hij in het gezicht werd geslagen met een kajakpeddel. Hij heeft vijf breuken in het gezicht en is minstens twee maanden arbeidsongeschikt. Hij werd geopereerd en kan momenteel niet meer spreken.

Na de vechtpartij ‘zou’ een agente de jongeren nog hebben proberen uit te dagen met racistische opmerkingen. Toen een collega haar probeerde te bedaren, zou de agente haar in het gezicht hebben gespuugd en hebben geslagen. Er waren vier agenten nodig om haar te kalmeren”.

Schepje bovenop

Op het einde van het artikel wist het journalistje nog het volgende neer te pennen: “Agenten van de zone Brussel-West kwamen eerder ook in opspraak toen ze in volle lockdown tijdens de coronacrisis samen op het commissariaat zaten te gourmetten”.

Eerst en vooral ging het niet op teambuilding maar om een uitstapje onder collega’s. Dronken zijn is bovendien geen misdrijf als men niet in dienst is, met de wagen moet rijden of de orde niet verstoort. Trouwens, heeft hij misschien een alcoholtest afgenomen? Let ook op het aantal keren ‘zou’ of ‘zouden’ in dat nepartikel.

RVW