Lezersreactie: “Over Woonzorgcentra….”

*Vanaf 1 maart 2022 mogen woonzorgcentra niet één keer per jaar maar om de zes maanden een indexaanpassing vragen. De maandelijkse rusthuisfactuur voor de bewoners kan daardoor met 123 tot 200 euro oplopen. Dat de rusthuizen indexeren, werd goedgekeurd door Hilde Crevits, die Wouter Beke verving op het departement Welzijn. Ze vindt dat dat nodig is om kwalitatieve zorg te blijven verstrekken. Het is maar te bekijken wat deze kwalitatieve zorg voor de bewoners betekent. Vooral de laatste twee jaren geleken de woonzorgcentra meer op gevangenissen: op de kamer blijven, geen bezoek mogen ontvangen, sterven in alle eenzaamheid enz.

*Beslissen om in een rusthuis of een rust- en verzorgingstehuis te gaan wonen is een stap die niet lichtzinnig mag genomen worden. Goede informatie, duidelijke afspraken en een bewuste keuze zijn essentieel. Welk rusthuis is geschikt voor mij en kan ik dat wel betalen? Het vergt ernstig denk- en afweegwerk.

*Wat kost een verblijf in een rusthuis?

De prijs van een rusthuis wordt uitgedrukt in een dagprijs. Deze moet vermeld worden in de overeenkomst tussen de senior en het rusthuis bij opname. De prijs omvat de kosten voor het verblijf en de verzorging. Alle diensten waarvoor een extra betaling gevraagd wordt moeten uitdrukkelijk in de overeenkomst vermeld worden. Alvorens welk document dan ook te ondertekenen moet men er voor zorgen dat men een duidelijk zicht heeft op de kwaliteit van het verblijf, meer inzonder van de maaltijden, de kamers en het personeel. Best is eens een niet-aangekondigd bezoek aan de instelling te brengen en in gesprek te treden met de bewoners. Zo komt men te weten of de werkelijkheid van het woonzorgcentrum overeenkomt met de voorstelling die men er van maakt. Spreek met de residenten en vraag hen naar hun ervaringen rond de sfeer, de verzorging, de openheid, de accommodaties e.a. Op deze manier krijg je ook enig inzicht in de inkomsten en uitgaven van een WZC/RVT.

*Lees altijd aandachtig de tekst van de overeenkomst of contract. Als er bijv. “onder voorbehoud” staat laat dat dan dadelijk vervangen door iets meer concreets. De melding “onder voorbehoud” gaat er van uit dat iemand een uitzonderingspositie wil ten aanzien van alle onderdelen in de overeenkomst.

Auteur Eddy Elyn

*Reacties en opiniestukken vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.