Litouwen weet wél goed om te gaan met asielzoekers

Niet alleen Polen, maar ook het aanpalende Litouwen kreeg af te rekenen met ‘vluchtelingen’ die via Wit-Rusland het land proberen binnen te geraken om er asiel aan te vragen. Volgens Litouwen zijn het voorbije jaar al meer dan 4.000 mensen uit Wit-Rusland overgekomen naar Litouwen. De meesten van hen zijn Irakezen.

In tegenstelling tot de meeste EU-landen handelt Vilnius die aanvragen binnen de maand kordaat af.

De Litouwse migratie-autoriteiten hebben ongeveer een derde van de asielaanvragen verwerkt van illegale migranten die onlangs vanuit Belarus het land zijn binnengekomen. Slechts twee van de bijna 1.300 zijn goedgekeurd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In totaal werden 1.289 asielaanvragen behandeld en kregen twee Eritrese vrouwen de vluchtelingenstatus en een permanente verblijfsvergunning in Litouwen. Nog eens 878 migranten werd asiel geweigerd en 409 aanvragen werden afgesloten omdat de aanvragers naar hun land terugkeerden of Litouwen verlieten.

Nog eens 2.267 asielaanvragen zijn nog in behandeling, de meeste daarvan moeten binnen een maand worden behandeld, aldus het ministerie. Ongeveer 260 illegale migranten zijn reeds teruggestuurd naar hun land van herkomst, waarvan 34 vorige week. Daarnaast wachten 414 migranten van wie de asielaanvraag is afgewezen en de beroepsprocedures zijn afgerond, momenteel op uitzetting.

Tot dusver heeft Litouwen dit jaar asiel verleend aan 276 personen, onder wie Afghanen die in Afghanistan voor Litouwse militairen hadden gewerkt, Wit-Russische activisten van de oppositie en anderen.

Begin augustus heeft Litouwen bovendien een beleid ingevoerd waarbij migranten aan de grens worden teruggestuurd.

Dat Sammy Mahdi (CD&V) maar een voorbeeld neemt aan het kleine Litouwen

RVW

%d bloggers liken dit: