Notre-Dame de Paris wordt ‘‘Een politiek correct Disneyland” (The Telegraph)

De wederopbouw en herinrichting van het interieur van de Notre-Dame de Paris, die intussen een klein fortuin aan giften heeft ontvangen, zorgt voor controverse. De eerbiedwaardige kathedraal, die in 2019 gedeeltelijk afbrandde, en waar de nationalist Dominique Venner in 2013 zelfmoord pleegde om de islamisering van Frankrijk aan te klagen, wordt in 2024 waarschijnlijk weer opengesteld voor het publiek.

De Britse krant The Telegraph, die het project al kon inzien, spreekt van ‘Een politiek correct Disneyland’, waar de woke-aanhangers aan hun trekken zullen komen.

Het project, waarbij de verlichting en het meubilair zullen worden aangepast, zal op 9 december worden voorgelegd aan de Nationale Commissie voor Monumentenzorg en Architectuur (CNPA).

De krant is niet de enige die aanstoot neemt aan dit project van pater Gilles Drouin, dat in opdracht van het aartsbisdom Parijs is uitgevoerd.  Presentator en schrijver Stéphane Bern, die belast met een missie om het erfgoed van de stad te beschermen, bekritiseerde de voorgestelde verlichting: “De kerk had modern kunnen zijn door een spiritueel licht binnen te brengen in plaats van een laag licht op de gezichten.”

Een omstreden mix van traditie en moderniteit

De verlichting zal op gezichtshoogte worden geplaatst, met laag geplaatste lampen om een intiemere sfeer te scheppen. Er zijn ook plannen voor banken op wieltjes met verlichting ter vervanging van de eeuwenoude stoelen. Hedendaagse kunstwerken zullen in de zijkapel worden geplaatst, naast schilderijen uit de 16e en 18e eeuw.

Deze “modernisering” zal ook bijbelse zinnen omvatten die in verschillende talen op de muren worden geprojecteerd. De herinrichting zal de bezoekers ook in staat stellen door de hoofddeur binnen te komen en een nieuwe doopkapel bij de ingang van het middenschip te ontdekken. De meeste biechtstoelen zullen van de begane grond naar de eerste verdieping worden verplaatst.

Het christendom uitgelegd aan China

Pater Drouin, directeur van het Hoger Instituut voor Liturgie, verdedigt zijn project. Hij ontkent elke poging tot radicale verandering: het doel, zegt hij, is de Notre Dame te behouden als een ‘plaats van aanbidding’ en het publiek, dat ‘niet altijd een christelijke cultuur heeft’, “beter te ontvangen” en te informeren. Bijvoorbeeld, een Chinees begrijpt niet noodzakelijk de Geboorte van de Maagd.

Van een argument gesproken.

Met alle Chinezen, maar niet met den deze.

RVW