Tot 700 euro minder pensioen dan in buurlanden

Ons wettelijk ­pensioen ligt tot 700 euro(per maand) lager dan dat in onze buurlanden.

Dit land heeft geld voor alles, behalve om zijn eigen gepensioneerden een waardig pensioen uit te betalen.  Terwijl de grenzeloze migratie pakken geld kost, is een extraatje voor onze senioren onbespreekbaar.

 bankroet-platzak-easybranches

Een werknemer die exact even lang ­gewerkt heeft en exact evenveel verdiend heeft, krijgt in ons land het laagste wettelijke pensioen van de regio: 1.155 euro bruto per maand. In Duitsland ligt het bedrag 11,66 % hoger, in Luxemburg 42% en in Frankrijk 43 %. In Nederland – waar een aanvullende pensioenverzekering evenwel verplicht is – krijgen werknemers op rust zelfs 66% meer: 1.861 euro bruto. Dat heeft KU Leuven in 2015 berekend.

De reden ligt niet bij de langere loopbanen in de buurlanden, zoals vaak wordt gesteld. Het onderzoek toont aan dat dat niet de reden is. Bovendien ­staven cijfers van Eurostat dat. Van de ­Belgische bevolking tussen 60 en 64 jaar is 22,8% aan het werk, tegenover 22,9% in Luxemburg, 23% in Oostenrijk en 23,3% in Frankrijk. De boosdoener is de Belgische pensioenwetgeving. Die is veel minder gunstig in vergelijking met onze buurlanden. (bron:HLN)