UNIVERSITEIT ANTWERPEN VERBIEDT EXPLICIET ZWARTE PIET BIJ STUDENTEN(CLUBS), KVHV REAGEERT GEPAST

Bert DeckersNieuwsOne comment

Sinterklaas – en dan vooral zijn goede knecht Zwarte Piet – vormt al enkele jaren het onderwerp van debat rond deze tijd. De echte knechterigheid, namelijk die van de multikullobby ten overstaan van de alles bepalende liberale machtshebbers in Vlaanderen (en Nederland, waar de discussie vorm kreeg), wil dat Zwarte Piet als hét summum van het racistische stereotype verdwijnt. Nu ook aan de UAntwerpen.

De studentenclubs van de Universiteit Antwerpen ontvingen een mail waarin de Sinterklaasperiode wordt aangekondigd. Een vreemde titel ontsiert echter dit elektronische bericht, gericht aan de toekomstige (leidende, maatschappij vormende) generatie. Eén woord, één boodschap, namelijk: ‘Diversiteit’. En wie dit woord als – extreem – korte samenvatting bovenaan een boodschap ziet staan, weet meteen waar de klepel hangt. De vis stinkt aan de kop, zou je hier kunnen zeggen.

Even citeren: “We willen jullie erop attent maken dat het universiteitsbestuur vorig jaar heeft besloten dat de karikaturale manier waarop zwarte piet wordt afgebeeld niet meer mag worden gebruikt, noch in afbeeldingen of verkleedpartijen, noch in terminologie.” Lees het nog eens.

Maar de Universiteit Antwerpen verduidelijkt verder: “We menen hiermee de link tussen het Sinterklaasfeest en racisme en raciale vooroordelen (door het verbod van een blackface, met dikke rode lippen-kroeshaar-zwarte huidskleur) te hebben doorgeknipt.” Einde citaat.

De UAntwerpen, die zich ook nog in dezelfde mail een “inclusieve universiteit” noemt, wil weliswaar inclusief zijn, maar sluit daarmee iedereen uit die géén problemen maakt van een kinderfeest, met alle elementen die daarbij horen. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn onafscheidelijk. Eén van de twee elementen weghalen is onversneden revisionisme en geschiedvervalsing. Bovendien is het onbegrijpelijk dat een universiteit zich mengt in een debat dat er geen was, dat er geen is en dat er nooit één zal zijn.

Het KVHV reageerde dan ook gepast op de goedkope dreigementen aan het adres van de studentenclubs:

Het sinterklaasfeest is helaas sinds enkele jaren voer voor controverse waar buiten vele krantenredacties, die hiermee enkele weken hun kranten kunnen vullen, niemand echt beter van wordt.

We betreuren het dan ook enorm dat we afgelopen week deze mail van het Team Diversiteit van de Universiteit Antwerpen in onze mailbox kregen. Hierin wordt uitgelegd dat de universiteit zonder enige schroom alle afbeeldingen waarin zwarte piet op zwarte piet lijkt, zal verbieden.

Vooral de laatste zin, “we menen hiermee de link tussen het Sinterklaasfeest en racisme en raciale vooroordelen te hebben doorgeknipt”, getuigt van een ongelofelijke dictatoriale wereldvreemdheid die ook gehanteerd werd door minister Tine van der Straeten toen ze een onafhankelijke studie van de Creg liet stilleggen. Als men het probleem monddood maakt zal het zich vanzelf wel oplossen.

KVHV-Antwerpen betreurt het ten zeerste dat de universiteit de gemakkelijke oplossing kiest en liever meeheult met de politiek correcte cultuur dan haar taak als baken van kennis en wetenschap te vervullen. Er zou beter energie gestoken worden in een juiste kadering van de traditie zodat men deze nutteloze discussies in de toekomst niet meer hoeft te voeren.

Dixit KVHV Antwerpen. Reageren en mee discussiëren? Klik hier.

%d bloggers liken dit: