Ze blijven maar in uw zakken zitten

Twee jaar geleden betaalde u jaarlijks 25 € voor de Vlaamse zorgverzekering, nu is dat al 50 €.  Maar voor Jo Vandeurzen, CD&V’er en  Vlaams minister van Welzijn, is dat blijkbaar onvoldoende. Vlaams volksvertegenwoordiger Ortwin Depoortere (VB) diende prompt een vraag in naar de bedoelingen van Vandeurzen.

Vraag:

De Vlaamse zorgverzekering van 50 euro zal in de toekomst wellicht niet volstaan. ‘De financiering van de Vlaamse Sociale Bescherming vormt de komende jaren de inzet van het debat’, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen in De Tijd (25 oktober 2017). Elk jaar betalen zo’n 4,5 miljoen Vlamingen 50 euro zorgverzekering. In ruil daarvoor krijgt men onder meer een maandelijkse vergoeding als men thuiszorg nodig heeft of naar een woonzorgcentrum moet. Door de verdere uitbouw van de Vlaamse Sociale Bescherming en door de vergrijzing blijft het kostenplaatje echter een pijnpunt.

Veel opties zijn er niet: er kan meer geld uit de Vlaamse begroting naar het systeem vloeien, de zorgpremie kan duurder worden, of de zorggebruikers kunnen meer bijdragen. Een verhoging van de zorgpremie door de volgende regering lijkt dan ook stilaan onvermijdelijk, zo werd gehoord bij sommige meerderheidspartijen. Ook Peter Degadt, de topman van Zorgnet-Icuro, de grootste koepel van Vlaamse zorginstellingen, alludeerde al op het optrekken van de Vlaamse zorgverzekering.

Mijn vragen:

Houdt de minister rekening met scenario’s waarbij de zorgpremie al dan niet wordt verhoogd?

Kan het bijpassen in de financiering van de VSB niet worden gedekt uit algemene middelen?

Binnen welke termijn wordt de financiering van de VSB herbekeken?

 

%d bloggers liken dit: